Mordet på O.F. Håkansson, Värmbol, 1932.

 

Den pensionerade f.d. folkskolläraren Oskar Fredrik Håkansson kom att mördas någon gång efter frukosten onsdagen den 15 mars 1932.

Detta kom att ske hans villa i Värmbol utanför Katrineholm.

Gärningsmannen och Håkansson stod i köket och diskade. Då skall den äldre mannen gjort ett hårdhänt sexuellt närmande gentemot den yngre mannen som gjorde ont. Denna var då i 30 årsåldern. Det var känt på trakten att Håkansson ibland fick besök av yngre män. Håkansson och mördaren kände varandra sedan gammalt.

Den yngre mannen knuffar Håkansson baklänges mot spisen och slår i huvudet så hårt, att kroppen riktigt studsar upp igen. Håkansson kom jämrande att hamna framstupa på golvet. Fortfarande i vredesmod griper den yngre tag i en vedyxa. Han tilldelar därefter sitt offer flera dödande slag vilka träffar i bakhuvudet.

Mördaren lägger sig därefter för att sova. Han vaknar vid 18.00-tiden och beslutar vid 20.00-tiden att sätta eld på Håkanssons villa. Detta misslyckas. Han lämnar vid 01-00-tiden villan cyklande på den dödes cykel som han har stulit.

Mördaren gynnas av en stor tur. Mordet på den ensamme folkskolläraren i Värmbol  upptäckes inte förrän hela fem veckor senare. Den 21 april görs upptäckten.

Under dessa fem veckor har mördaren blivit gripen inte mindre än två gånger av Stockholmskriminalen för helt andra saker. Bl.a. för stöld från sin svärmor.

Han grips ånyo på Hotell Lilla Rosenbad den 21 april där han tagit in under falskt namn. Skojarroteln grep honom för en mindre förskingring av frukt. När han påträffas har han en laddad pistol i sin ägo.

Efter förhör beslutar man att släppa honom på fri fot. Mördaren är medellös och begär att få sova över en natt i häktet vilket de beviljar honom.

Dagen efter, den 22 april, publicerar tidningarna om mordet i Värmbol. Då blir det fart på detektiverna. Mördaren nekar först till mordet. Vid ytterligare förhör erkänner han gärningen.

Denne man kom i samma veva att misstänkas för ytterligare mord.

Fallet finns inte omnämnt förut på nätet.

 

 

 

 

 

Leave a Reply