Det tysta mordet, Annie Larsson, Vara, 1970.

58 åriga fröken Annie Larsson kom att mördas någon gång under kvällen den 21 mars eller natten mot söndagen den 22 mars 1970. Hennes dödsdatum blev den 22 mars.
Detta kom att ske i hennes lilla stuga som hon bodde i själv. Detta ställe kallades för “Börsen” (ev. “Lilla Börsen”) och låg i närheten av  den lilla byn Ek som låg tre km från centralorten Vara.
Under lördagen den 21 mars hade kvinnan varit inne i centralorten och köpt en vetekrans och två semlor. Det verkade som hon hade väntat en gäst hem till sig den här eftermiddagen eller kvällen. När hon köpte semlor brukade hon alltid köpa en. Ett vittne såg senare att dessa bakverk fanns i ett skafferi. Detta vittne hade samma dag satt upp en rullgardin i fröken Larssons köksfönster. Detta var avklarat ca kl. 14.30 lördagen den 21 mars. När det kvinnliga vittnet skulle gå plockade offret fram sitt våffeljärn samt hade sängkläderna på vädring. Detta var mycket ovanligt!
Man undrar om dessa två semlor och vetekransen fanns kvar när polisen anlände?
Offret var känt som en enstöring och det pratades om att hon skulle ha haft pengar undanstoppade i bostaden. Hon var verkligen rädd för två saker som hon ofta återkom till. Dessa var att hon skulle bli våldtagen samt att bli mördad.
Den 23 eller 24 mars upptäcktes mordet av grannar. De hittade henne liggande i sin kökssoffa strypt med ett täcke uppdraget över kroppen.  När polisen lyfte på detta så hade någon strött eterneller (torkade blommor) över hennes kropp. Efter mordet så låste mördaren ytterdörren.
Det har aldrig framkommit om detta skulle ha varit ett sex eller rånmord eller ev. en kombination av båda? Hon skall inte ha blivit våldtagen och om det var ett rånmord fick förrövaren inte med sig många kronor. Om ens några alls.
Mordet på offret har kommit att kallas för “Det tysta mordet”. Dels för att det inte gick att få fram några spår samt att det knappast har blivit omnämnt i media. Förutom tiden strax efter att det hade inträffat.
Positionsangivelsen är för byn Ek. Fröken Larsson bodde ungefär mitt emellan byn och centralorten.
Nyhets-och bildlänk:

Leave a Reply