Mordet på Frida Johansson, Stockholm, 1960.

1960-talets första mord i Sverige.
74 åriga änkan Frida Viktoria Johansson kom att mördas troligtvis mellan 18.00-21.00 fredagen den 15 januari 1960. Osäkert om hon avled den 15 eller 16 januari?
Detta kom att ske i hennes lilla lägenhet på Birger Jarlsgatan 104 i Engelbrekts församling i Stockholm.
På lördagsmorgonen den 16 januari ringer hennes dotter men får inget svar. Oron växer hos dottern och vid 12-tiden samma dag beger hon sig till moderns lägenhet.
Det första som förvånar henne när hon kommer dit är att säkerhetskedjan inte är (hon har egen nyckel till lägenheten) är pålagd. Det andra är att rullgardinen för det stora fönstret är nerdragen fastän det är mitt på dagen. Det tredje att läslampan brinner.
Därefter ser hon sin mor liggande framstupa på golvet, på en öppen plats intill den orörda sängens fotända.  Hon har alla sina underkläder i ordning men saknar klänning.  Hennes hår är rufsigt och tovigt. Papiljotter har strötts ut över golvet. Glasögonbågarna tomma bredvid kroppen. Glasovalerna ovanpå sängen.
Obduktionen skulle visa att fru Johansson hade utsatts för ett synnerligen kraftigt våld.  Detta vittnar för övrigt om att ovalerna i hennes glasögon ramlat ur sina bågar. Sannolikt när mördaren tryckt hennes huvud mot sängen.
Hennes överkropp har formligen perforerats med ett tjugotal sticksår, vilka några har träffat lungorna och ett dödande hugg gått rakt igenom hjärtat. Hon har även fått fem revben knäckta och har typiska värjskador på händerna. I ansiktet, på halsen, armar, händer och knän konstateras blåmärken.
Två dagar före mordet, alltså den 13 januari, tar fru Johansson 5000 kronor – hälften av sitt innestående sparkapital.  Uttaget gjordes kl. 13.15 på Stockholms Sparbanks filialkontor i hörnet av Odengatan och Roslagsgatan.
Detta belopp kom aldrig att påträffas i hennes lägenhet efter mordet.
En man i 50-60 årsåldern som flera hade sett henne tillsammans med var starkt misstänkt för mordet. Polisen hade ett ganska bra signalement på mannen men han förblev okänd.
Fallet förblev ouppklarat.
Nyhets- och bildlänk.

Leave a Reply