Dubbelmordet på Holländargatan, Stockholm, 1947.

52 åriga Matilda Johansson och 55 årige Chaim Hirs Seidel kom att mördas tisdagen den 10 juni 1947 i Stockholm.
Detta kom att ske i deras klädesbutik vid namn Firma Rollny som var beläget på Holländargatan 6. Mordvapnet var en hammare.
Butiken ägdes av Matilda Johansson och Seidel var anställd som biträde. Paret bodde i en lägenhet på Kungsklippan.
Lördagen den 14 juni 1947 nåddes radiopolisen av en orolig röst som tillhörde innehavaren av en affärslokal i närheten av Hötorget. Han hade märkt när han passerade förbi Firma Rollny att den var stängd från morgon till kväll.
När kriminalarna kom in i butiken anträffades paret döda. I den lilla butiken hittades bl.a. en del avlagda kläder som inte verkade tillhöra butikens sortiment. Mycket riktigt så tillhörde dessa gärningsmännen. I dessa hittades bl.a. en sönderrivet brev och kuvert till en person på en restaurant på Lidingö. Brevet var poststämplat i Norrköping. Även avsändarens namn och adress fanns i brevet. Adressen gick till ett pensionat.
Två kriminalare i Norrköping åkte till pensionatet. Inte nog med att avsändaren av brevet bodde kvar på pensionatet utan även den yngre mördaren. Som om inte detta var nog så bodde även den andre gärningsmannen på samma pensionat.
Gärningsmännen var en 17 årig yngling med polskt medborgarskap. Den andre var en 21 årig statslös f.d. jugoslavisk medborgare.
Den 23 januari 1948 dömdes de båda av Stockholms rådhusrätt. Den äldre av dem till straffarbete på livstid. Den yngre till straffarbete i 4 år p.g.a. av att han inte hade fyllt 18 år då brottet begicks.
Hovrätten fastställde rådhusrättens dom den 18 mars 1948 som den äldre av dem hade överklagat.
Fallet verkar knappast vara omtalat på nätet förut.

Leave a Reply