Sexmordet på Åsa Lindbom, Orsa, 1972.

Tisdagen den 29 augusti kom den paranta 23 åriga chefsekreteraren Åsa Lindbom att bli mördad.

Detta kom att ske i den ödsliga terrängen i närheten av Torsmo Orsa Finnmark nordost om Orsa.

Fru Lindbom, som själv var gift med en polis, hade denna dag på morgonen varit och lämnat sin mor på lasarettet i Mora. Hon skulle genomgå en operation för sina åderbrock. Modern skulle få åka hem på kvällen.

Under tiden åkte fru Lindbom till en faster i Orsa. Vid 16.00-tiden lämnade hon fastern och körde då in till Mora igen för att hämta modern. Väl där fick hon reda på att modern var tvungen att stanna över natten eftersom det inte fanns någon läkare tillgänglig som kunde skriva ut henne. Mor och dotter kom överens om att dottern skulle åka hem till Ore, hennes föräldrahem, Morgonen efter skulle hon hämta sin mor.

Den blivande mördaren var en 23 årig f.d. ramsnickare från Västerås. Han hade flyttat till Orsa eftersom han hade en av sina bröder boende där. Denne man var tinnersniffare samt missbrukade även alkohol.

Han hade på morgonen den 28 augusti lånat en bristfällig moped av en bekant i Orsa. Väl framme i Mora inköpte han starkvin, öl och tinner.

Precis i korsningen med vägen upp till lasarettet i Mora fick han motorstopp på mopeden. Han försökte starta den men misslyckades. Han hade heller inga verktyg för en eventuell reparation.

Den 23 årige tinnersniffaren gick och drev omkring vid parkeringshuset sniffande på sin trasa. Hela tiden hade han god utsikt över entrén till lasarettet.

Då kom en ung kvinna ut från lasarettet vid 17.40-tiden. Hans enda tanke var att han skulle ta sig hem till Orsa på ett bekvämt sätt.

Då fru Lindblom stod vid sin bil, en röd Saab, låste upp dörren och satte sig bakom ratten, skyndade sig den blivande mördaren fram och frågade om han fick åka med till Orsa. Tyvärr fick han detta.

När de närmade sig Turistvägen – den med utsikt så rikt försedda vägen genom Bergkarlås – nämnde han att det också gick att åka denna mot Orsa. Hon svängde då in på Turistvägen.

Under resans gång hade han blivit alltmer upphetsad och sneglade mot hennes bara lår. Hennes korta kjol hade åkt upp en bra bit. När de kom fram till Bergkarlås hade han beslutat sig för att försöka få ett samlag med henne.

Där uppe i det ödsliga Orsa Finnmark, närmare tre mil till närmaste by, våldtog han henne. Efter våldtäkterana beslöt han att mörda henne. Beslut och handling kom i en följd.

Ett av de snören som han hade bundit henne med under färden förde han in under hennes nacke. Han knöt sedan ihop tamparna  med en enkel knut till en snara.

Innan han hann dra åt snaran började hon att sprattla emot. Efter ungefär fem minuter stillnade hon dock liggande på rygg. Den nyblivne mördaren drog då åt snaran ytterligare för att vara säker på att hon var död. Efter att ha varit helt säker på att han hade dödat henne började han åter sniffa.

Vid 13.00-tiden den 30 augusti anmälde maken henne som förvunnen till polisen i Mora.

Samma tisdag stod en 22 åring vid ett fönster i lasarettet och tittade ut. Han såg då en ung snygg kvinna med långt ljust hår iförd en ljus kjol gå upp mot parkeringsplatsen. Hon hade stannat vid en röd Saab. Detta vittne såg då en kraftig man mellan 23-35 år gå fram till kvinnan som satt i bilen. Han satte sig strax därefter i den. Kvinnan backade direkt från platsen och körde lugnt därifrån.

Bara någon dag senare hittades hennes röda Saab. Den hade parkerats på en skogsväg i Slättberg utanför Orsa. Det kunde konstateras att bilen hade körts ca 15 mil utöver de sträckor hon själv hade kört.

Vid 18.00-tiden torsdagen den 7 september hittades hennes kropp i ett grustag Torsmo. Den som hittade hennes gömda kropp var en arbetskamrat till offrets faster. Samma faster som hon hade vistats hos i Orsa.

Samma kväll som offrets kropp hittades började polisen att intressera sig för den 23 årige mördaren. Flera vittnen hade sett honom vid lasarettet.

Fredagen den 8 september förhördes mördarens bror i Orsa. Han berättade att han hade kört denne till järnvägsstationen i Mora vid 07.00-tiden. Brodern hade omedelbart vänt hem till Orsa för han hade sina barn med sig i bilen.

På kvällen söndagen den 10 september kom mördaren hem till en annan broders lägenhet. Brodern var inte hemma. Mördaren hade hela åtta bröder och en syster. Han kunde läsa i tidningarna att en 23 årig västeråsbo var eftersökt för mordet på Åsa. Han insåg då att det var han som poliserna sökte.

På måndag morgon den 11 september vaknade han av att någon höll på med att slå loss sprintarna i dörren. Han sprang då och gömde sig i en garderob. Han greps och fick följa med till polisstationen i Västerås. Han fördes därefter till Mora.

Kl. 14.45 erkände han mordet på henne.

Den 23 årige mördaren dömdes för mord, människorov och våldtäkt  till sluten psykiatrisk vård.

Nyhets- och bildlänkar:

http://www.dt.se/brottsplats/1.3406647-han-fortsatte-morda

http://www.dt.se/nyheter/mora/1.3414220-tidigare-mord-i-mora

 

 

 

One Reply to “Sexmordet på Åsa Lindbom, Orsa, 1972.”

  1. Pingback: Åsa-mordet i Orsa 1972 | Herrtidning

Leave a Reply