Mordet på Einar Hellberg, Naglarby, 1929.

Fallet har blivit mycket omskrivet.

37 årige ungkarlen och flottningsarbetaren Karl Wallentin Einar Hellberg (i yngre dagar Hällberg) kom att mördas natten måndagen den 4 mars mot tisdagen den 5 mars 1929. Visarna på hans väckarklocka har stannat på 01.15. Den har fått en s.k. tillfällig “dödsknuff”.

Detta kom att ske i hans lilla stuga i byn Naglarby i dåvarande Gustafs socken. Numera Säters kommun.

Någon gång under natten bryter först mördaren upp ytterdörren. Därefter bryter han raskt upp den låsta mellandörren. Man får anta att Hellberg vaknade av allt oväsen. Detta måste ha varit en mycket obehaglig upplevelse för honom. Det blev sedan en kamp på liv och död.

Mordvapen var en timmerhake och ett avbrutet kvastskaft.

Mordet måste ha varit ett rånmord. Hellberg var känd för att vara sparsam och ha pengar i bostaden. Överallt hade mördaren varit och rotat och letat. Ändå missar han hela 890 kronor i sedlar som låg i en plånbok.

Någon gång efter kl. 01.15 såg en granne en framåtlutad man i svart krimmermössa och knäkort överrock. Den okände mannen går i lugn promenad med båda händerna djupt nerkörda i fickorna. Han är nära att halka omkull just som han slinker igenom portlidret och försvinner ut mot landsvägen.

Detta är mördaren som vittnet ser efter fullbordat dåd lämnar Einar Hellbergs stuga.

Ett flertal misstänkta fanns men ingen kunde bindas till mordet.

Fallet förblev ouppklarat.

Nyhets- och bildlänkar:

http://hemmetarminvra.blogspot.se/2011/11/naglarbymordet.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Naglarby_och_Enbacka

 

Leave a Reply