Mordet på Doris Winther-Löfdahl, Nacka, 1910.

18 åriga glädjeflickan Wilhelmina Dora Lina Winther-Löfdahl kom att mördas någon gång troligtvis under tiden 16-30 juni 1910. Hon kallades enbart för Doris Löfdahl eller ibland också för Doris Winther.
Detta kom att ske i ett skogsparti i närheten av Nackanäs värdshus inte långt från Källtorpssjön i Nacka.
Söndagen den 17 juli 1910 skulle tre personer ge sig ut på Källtorpssjön för att fiska.  Väl ute på sjön tar masken slut så de ror iland för att skaffa mera mask. De upptäcker då liket efter fröken Löfdahl. Hon ligger på rygg. Liksom avsiktligt nergrävd under en mängd jord, mossa och lösa grenar. Överst har någon placerat ut ett antal gärdsgårdsstörar. Offrets svalg och hals var fyllt med mossa.
Vid detektivernas spaningar hittar de en kjol och en halvlång kappa, som tillsammans bildar en promenaddräkt av svart cheviot. Dessa ligger en bit från fyndplatsen, men har med säkerhet tillhört den mördade kvinnan. Detta vittnar bl.a. det faktum, att både fickan och fodret från kappan har skurits bort med kniv. Allt för att försöka dölja offrets identitet.
Doris brukade tillsammans med en 19 årig kvinna vid namn Polly leta upp kavaljerer. Nackanäs värdshus användes ofta av väninnorna som operationsbas. Männen föredrog Doris vilket gjorde Dolly bitter och avundssjuk.
Det framkom att Dolly bl.a. hade Doris örhängen på sig efter den 15 juni vid midnatt då Doris försvann. Dolly greps och dömdes den 5 augusti 1910 till straffarbete i fyra månader för juvelstölderna. Om Doris mördades den 15 eller 16 juni gick aldrig att fastställa.
Efter avtjänat straff sökte hon på eget bevåg upp länsmannen på Liljeholmskontoret och frågade “Tror länsman fortfarande, att det var jag som dödade Doris”? Det trodde länsmannen men han tyckte det var meningslöst att orda mera om detta eftersom de saknade bevisning för att så var fallet.
Dollys vidare öden är att hon 1932 tog Amerikabåten för att emigrera västerut. I kyrkoböckerna står hon f.o.m. år 1932 såsom obefintlig.
Nackanäs värdshus fanns ända fram till 1960 då det brann ner.
Fallet förblev officiellt ouppklarat.
Positionsangivelsen är för Källtorpssjön.
Fallet är mycket litet omnämnt på nätet.

One Reply to “Mordet på Doris Winther-Löfdahl, Nacka, 1910.”

Leave a Reply