Mordet i Lambohov 2009

Strax efter midnatt 28 maj 2009 knivmördades en 26-årig kvinna i Lambohov Linköping.

Kvinnan cyklade och pratade i telefon med sin sambo då hon möttes av den 20-åriga gärningsmannen. Sambon hörde hur kvinnan skrek till i telefonen, bad om hjälp och sedan tystnade.

Kvinnan hittades en stund senare livlös i gång- och cykeltunneln mellan Mjärdevi och Lambohov. Personen som påträffade kvinnan ringde 112. Kvinnans typ av skador gjorde att sjukhuspersonalen konstaterade att det handlade om ett mord och kontaktade polisen. Vid tretiden på natten var kriminaltekniker på plats.

Under natten greps en 20-årig man misstänkt för brottet. Mannen dömdes av Linköpings tingsrätt till tio års fängelse för mord. Utöver fängelse dömdes han även att betala 300 000 kr i skadestånd till kvinnans anhöriga. Hovrätten sänkte senare domen till 9 års fängelse med hänvisning till gärningsmannens unga ålder.

Gärningsmannen ville ändra rubriceringen till dråp men fick ej gehör.

Offret var mamma till ett litet barn och student på det närliggande universitet. Kvinnans ålder, att hon var mamma, det grova våldet och avsaknaden av motiv chockade Linköping. Många mindes dubbelmordet 5 år tidigare då en okänd gärningsman utan kända motiv knivmördade två personer. Ett mord som fortfarande är olöst. Den 20-åriga gärningsmannen DNA-testades för att se om han kunde vara inblandad i det tidigare mordet. Hans DNA matchade dock ej med den andra gärningsmannen.

Mer information

Se Flashbacktråden om mordet.

Bilder från mordplatsen

Samtliga bilder fotograferade 2010-03-31

Gång- och cykeltunneln där kvinnan hittadesGång- och cykeltunneln där kvinnan hittades. Mjärdevi syns i bakgrunden.

Närmare bild på tunnelnNärmare bild på tunneln

Platsen där kvinnan hittadesKvinnan och hennes cykel låg vid dagvattenbrunnen på bilden. Husen på bilden är Lambohov.

Tunneln från andra hålletTunneln från andra hållet. Husen i Lambohov syns i bakgrunden.

3 Replies to “Mordet i Lambohov 2009”

  1. psyksjuk våldsbrukare som dömdes till 10 års fängelse. finns bara tragik i denna historia, och jag gissar vi lär läsa om detta monster när han kommer ut igen. Pappan lever kvar ensam med sin dotter som snart kommer fråga var mamma är…

Leave a Reply