Mordet på Ann Wollbrant, Kungälv, 1974.

Den 6 juni 1974 skulle Ann Wollbrant fira gymnasieskolans avslutning på en restaurang i Kungälv.

I sista minuten bestämde hon sig istället för att gå och dansa i folkparken i Kungälv. En av hennes skolkamrater berättade att han hade skjutsat henne dit.

Följande dag hölls skolavslutning i den skola där hon hade varit elev. Vid betygsutdelningen saknades fröken Wollbrant.

Hennes föräldrar fattade först inte någon misstanke om att allt inte stod rätt till. Deras dotter skulle flytta till Göteborg och hon hade redan skaffat sig ett arbete. En lägenhet skulle hon dela med en väninna.

När väninnan några dagar senare ringde till föräldrarna och undrade var Ann var någonstans, förstod de att något var fel. Sedan misstankar om brott väckts inleddes ett omfattande spaningsarbete.

Den 24 augusti 1974 var en pensionerad tjänsteman och hans hustru i deras sommarstuga på Råssö, i närheten av Orust. Under eftermiddagen var de ute och promenerade med sin tax. Hunden sprang fritt omkring i terrängen.

Plötsligt började taxen skälla ihållande för att påkalla deras uppmärksamhet. Paret befann sig i närheten av ett ödetorp. De gick upp mot ödetorpet för att undersöka vad det var som hade orsakat hundens upprördhet.

De såg tiken springa in bakom en vedbod. Båda två följde efter henne. Det de då fick syn på var en naken fot som stack upp ur jorden!

Polisen larmades omedelbart. Det var Ann Wollbrant som påträffades. Hon var naken och en trasa hade virats runt huvudet. Halsen visade på att hon hade blivit strypt. En ring med hennes namn och ett datum ingraverat återfanns på hennes finger.

De avgörande upplysningarna som gjorde att mördaren kunde gripas så snabbt, kom från mannen som tillsammans med hustrun hade upptäckt den nedgrävda kroppen.

Han hade tidigare varit föreståndare för en ungdomsvårdskola i Göteborg. Under sin tid som föreståndare hade han ibland tagit med sig några av pojkarna till Råssö för att de skulle få bada. En av dessa pojkar hade senare som gift hyrt en stuga i närheten av ödetorpet.

Polisen fann denne man mycket intressant. Han var vid det här laget 33 år. Efter att begått sexualbrott mot ett par yngre kvinnor hade han dömts till sluten psykiatrisk vård. Han var då mordet skedde försöksutskriven.

Den 28 augusti hämtades 33 åringen och fördes till polishuset i Göteborg. Efter några dagar under hård press kom han till sist att erkänna mordet.

Natten till den 7 juni stod Ann Wollbrant och liftade utanför folkparken. Han hade plockat upp henne i bilen. Hon hade frågat honom var han skulle och han svarade då att han skulle till sin sommarstuga på Mjörn. Hon tyckte det lät bra för då kunde han sätta av henne vid hennes hem i Kode.

Han föreslog efter en del andra förslag att de skulle åka till hans sommarstuga. Med en viss tvekan fattade hon tyvärr beslutet att följa med honom till hans sommarstuga.

När de väl var i sommarstugan förändrades situationen till att bli obehaglig. Han började att dricka vodka. Han bjöd henne men hon ville inget ha. Ann bad honom att köra henne hem. Detta vägrade han att göra. Hon hotade då att polisanmäla honom. Han blev då rasande och slog till henne så att hon föll i golvet. Därefter ströp han henne.

Efter att han hade konstaterat att hon var död fortsatte han sitt drickande. Hela natten kom han att tillbringa tillsammans med sitt offer.

På morgonen den 7 juni transporterade han hennes döda kropp till ödetorpet på Råssö.

Efter att ha begravt henne stoppade han hennes kläder tillsammans med en sten i en säck. Under hemfärden slängde han säcken i vattnet från Skåpesundsbron.

Hennes dödsdatum är satt till den 7 juni.

Positionsangivelsen är för Stigfjorden.

Nyhets- och bildlänk:

https://www.flashback.org/t1194266

Leave a Reply