Skrämdes ihjäl, handlaren Gunnar Nilsson, Ivarsbjörke, 1963.

Mördaren kom 1975 att utge en bok som heter Förvarade 3000. Boken utgav han under namnet Josef Pettersson som därför kommer att användas här.
Sommaren 1963 var 27 årige  Josef Pettersson på rymmen från Västervik. Han hade via Vimmerby, Mjölby, Motala, Kristinehamn och Karkstad tagit sig till sina hemtrakter Sunne och Torsby.
Någon vecka efter rymningen hade han tillsammans med en 32 årig syster stulit vapen från ett militärförråd i Kil. Vapnen och ammunitionen gömdes sedan i en skog förutom en pistol som Pettersson behöll.
Lördagen den 6 juli kom han till Sunne. Där stal han en cykel och trampade iväg norrut mot en lanthandel som låg ganska ensligt till i Ivarsbjörke.
Någon gång strax efter kl. 00.00 söndagen den 7 juli hade han lyckats ta sig in i lanthandeln.
Paret Frida och Gunnar Nilsson ägde affären. Fru Nilsson vaknade kl. 03.00. I samma stund som hon väckte sin bak make stod en maskerad man inne i sängkammaren. Denne mans ansikte var täckt av en röd näsduk.
Efter att ha tvingat Gunnar Nilsson att öppna kassaskåpet (för syns skull fanns endast några hundralappar där, flera tusen kronor fanns på annat håll i huset), så band han makarna i deras sängar. De blev bundna till händer och fötter. Gunnar Nilsson blev också bunden tvärs över halsen. Dessutom fick makarna var sin munkavle.
Vid ett tillfälle hade Nilsson försökt resa sig upp. Pettersson gav då Nilsson ett kraftigt slag i bröstet så att han ramlade tillbaka i sin säng.
Pettersson trodde inte riktigt på att det bara skulle finnas några hundralappar. Han beslöt sig därför för att invänta deras son. När denne kom hem skulle han “ta honom” och därefter stjäla dennes bil.
Vid 05.00-tiden hade sonen ännu inte dykt upp. Pettersson gick upp en sista gång för att kolla till de bundna makarna.  Han upptäckte då att Nilsson var död.
Den 70 årige köpmannen Gunnar Nilsson hade troligen avlidit av skrämsel. En hjärtattack ändade hans liv.
På söndagsmorgonen vid 09.00-tiden kom sonen hem och det hela uppdagades.
Efter upptäckten av den döde köpmannen greps gärningsmannen av panik. Han ringde då och beställde en taxi.
Nyhets- och bildlänk:

6 Replies to “Skrämdes ihjäl, handlaren Gunnar Nilsson, Ivarsbjörke, 1963.”

  1. Har ni glömt bort att Josef leonardo Pettersson sköt ihjäl taxichauffören. Vi var 12 år när det hände och gick och skrek i värmlandsskogen “Josef Leonardo pettersson vi skall komma och hämta dig (Befria)

  2. I östmark mötte jag som barn Leonard Pettersson och han visade mig och min Morfar var han hade bott som barn… det var bara grunden kvar till ett litet torp. Och på sjuttitalet köpte mina föräldrar trasmattor i plast av hans syster Vackra Astrid. De var av resandesläkt och har ännu släkt i Östmark.

Leave a Reply