Sture Axelsson, Hässleholm, 2000

Det var under morgonen på onsdagen 6 december 2000 som hemtjänsten möttes av en hemsk syn när de öppnade ytterdörren till Sture Axelssons lägenhet på Göingegatan 11 i Hässleholm. På golvet i hallen låg 83-årige Sture Axelsson fastbunden och mördad.

Lägenheten var i oordning och till synes helt genomsökt och Sture Axelssons händer var sammanbundna. Polisen misstänker att det kan vara två personer inblandade i mordet.

Sågs kvällen för mordet

Sture Andersson levde ensam i sin lägenhet och var lätt dement och var beroende av en rullator för att kunna gå. Mannen hade berättat för en av sina systrar att han fått besök av en lång man och en kort kvinna 1-1,5 månader innan mordet. Han ska då ha gett de två personerna en summa pengar.

På eftermiddagen på tisdagen 5 december var han vid liv då hemtjänsten besökte honom och vid 23-tiden samma kväll hade en granne sett Sture Axelsson i sitt kök. Mordet antas ha ägt rum mellan att mannen setts i sitt kök och dess att hemtjänsten hittade honom på morgon, alltså mellan kl 23 på tisdagskvällen den 5 december och 07.25 på onsdagsmorgonen den 6 december. På onsdagsmorgonen upptäckte en granne att fönstren till mannens lägenhet var förtäckta och polisen menar att gärningsmännen försökt att förhindra insyn i lägenheten. Enligt polisen tyder allt på att mannen släppt in förövarna.

Efter obduktion har det konstaterats att kroppen inte har några tecken på strid och inga synliga skador. Mannen hade trygghetslarm, men hade det inte på sig vid överfallet och en av grannarna berättade att det varit oväsen i huset under natten.

En person anhölls

I februari 2001 anhölls en 22-årig kvinna från Hässleholmstrakten, misstänkt för mordet på Sture Axelsson. Kvinnan, som var skäligen misstänkt för mord och grovt rån, nekade till anklagelserna. I november 2001 rapporterades att undersökningen av Sture Axelssons mord, om det nu var ett mord, stod still. Dödsorsaken har inte fåtts någon klarhet i. Yttre våld har inte kunnat bevisas och polisen tror nu att mannen kan ha dött av chocken vid överfallet, men de kan inte vara helt säkra.

Lördagen den 2 december hittades en annan man mördad utanför Höör, cirka 3 mil söder om Sture Axelsons lägenhet, mannen var bunden med samma slags knopar som Sture Axelsson och polisen misstänkte att de två morden har samma gärningsmän och sökte efter fler samband.

 

Läs mer här

http://www.nsk.se/2008/11/14/mordaren-ser-ut-att-ga-fri/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10189659.ab

 

 

Leave a Reply