Trippelmorden i Handens centrum, Haninge, 1967.

Polismännen 46 årige Uno Helderud och 29 årige Lars-Birger Wicander kom tillsammans med den 60 årige vaktmannen Nils Bertil Nilsson att avrättas av tre inbrottstjuvar i det då nybygga Handens centrum natten till den 9 januari 1967.

Mordvapnen var en k-pist och en pistol.

Handens centrum var ännu inte färdigbyggt och det hade varit problem med tjuvar innan denna tragiska händelse. Tre av fem huskroppar var så gott som färdigbyggda.

Strax efter kl. 06.15 denna dag kom en elektriker till sin arbetsplats. Nere i källaren såg han en uniformerad man ligga vid lastbryggan. Intill honom satt en schäfer. Elektrikern uppsökte snabbt en telefon. Larmet till Handenpolisen kom kl. 06.20.

Tre män blev snart misstänkta. Den ene var 26 år och den andre 27 år. Ledaren var en 28 årig man vid namn Leif Peters.

Tisdagen den 7 februari meddelade åklagaren att dessa tre var anhållna i sin frånvaro. Två av mannen greps tidigt på onsdagsmorgonen i sina respektive bostäder i Stockholms södra förorter.

Leif Peters kom att gripas kl. 11.05 måndagen den 13 februari på Klostergatan i Strängnäs.

Huvudförhandlingen hölls inför Södertörns domsaga och domarna avkunnades den 14 augusti 1967.

Både 26 åringen och 27 åringen dömdes till fem år vardera för grova stölder samt häleri. Leif dömdes till internering i 12 år för mord, grova stölder, försök till grova stölder samt häleri. Ingen av de dömda överklagade.

Nyhets- och bildlänkar:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Handenmorden

http://blog.zaramis.se/2010/12/21/leif-peters-polismorden-i-handen/

One Reply to “Trippelmorden i Handens centrum, Haninge, 1967.”

  1. Pingback: Lemberg och Guillou köper illegal kpist 1967 | Herrtidning

Leave a Reply