Skottdramat på Norrlandet, Robert Tenggren, Gävle, 1921.

43 årige arrendatorn och flerbarnspappan Karl Gustaf Robert Tenggren kom att bli skjuten till döds någon gång efter kl. 18.00 söndagen den 23 oktober 1921.
Detta kom att ske utanför den dåvarande sommarstugan Lindesborg i stadsdelen Norrlandet i Gävle.
Den här kvällen rådde det hård storm med ett piskande regn. Grannar till den stora sommarstugan märkte att någon hade olovligen tagit sig in i denna. Tenggren och en granne, Kalle Högberg, beslöt då att fånga inbrottstjuvarna. De beväpnade sig med stenar i händerna och gick till Lindesborg. Tenggren på den vänstra sidan, Högberg på den högra sidan sett rakt framifrån.
Så plötsligt hörde Högberg två skarpa skott och Tenggren som ropade “Oj oj oj”. De två villatjuvarna hade hoppat ut alldeles intill Tenggren, ca 2 meter, från honom. När han försökte gripa den ene av dem blev han dödligt sårad.
Polisen misstänkte att tjuvarna tillhörde besättningen ombord på något fartyg som låg i hamnen i Fredriksskans i Gävle. De fann två besättningsmän ombord på den tyska ångaren Algieba med hemmahamn i Flensburg som blev misstänkta. Fartyget blev då kvarhållet under en tid men det gick aldrig att bevisa att dessa två besättningsmän var inblandade i inbrottet och dödskjutningen av Tenggren.
Fallet förblev ouppklarat.
Tisdagen den 25 oktober kl. 18.15 avled Robert Tenggren på lasarettet i Gävle.
Skottdramat på Norrlandet 1921 finns inte förut omnämnt på nätet.
Positionsangivelsen är för Lindesborg.

Leave a Reply