Grönstamordet, Arvid Andersson, Eskilstuna, 1930.

 

52 årige grovarbetaren Arvid Edvard Andersson kom att mördas kl. 10.30 söndagen den 10 augusti 1930.

Detta kom att ske i Grönstaskogen i närheten av bostaden Gustafslund där han bodde tillsammans med hustru, två barn samt en svåger. Gustafslund låg i området Grönsta i dåvarande Klosters församling fyra km öster om Eskilstuna.

Andersson skulle gå ut för att plocka lingon. Han hade gått tillsammans med sin svåger att göra detta. Andersson hade med sig sin 1,5 liters mjölkflaska som han stoppade lingonen i.

Just som de hade börjat plocka sina lingon upptäckte Arvid att deras kor smitit ut genom ett hål i gärdsgården. Han skulle då gå och ordna detta varvid de två männen skiljdes.

Problemet var att det fanns bara ett enda vittne till händelseförloppet och det var hans svåger. Mycket riktigt kom denne också att bli starkt misstänkt för att ha varit mördaren.

På måndag förmiddag ca kl. 11.00  hittades den döde. Han hade fått ett nackskott som var ett närskott men detta hade inte varit dödande. Någon hade tagit en stor sten och krossat hans högra ansiktshalva. Detta hade varit dödande.

Han hittades i en skogsglänta men detta var fyndplatsen. Offret hade släpats ett bra stycke från själva mordplatsen med dess olika föremål.

Mordplatsen var uppe på en bergshöjd. På denna bergshöjd hittades bl.a. den blodiga lösa stenen, hans hatt och lingonen.

Fallet förblev ouppklarat men hans svåger var hårt ansatt av polisen. Han intogs i januari 1938 på Eskilstuna kommunala sinnessjukhus.

Positionsangivelsen är för Grönsta, Eskilstuna.

Förutom ett mindre inlägg på Flashback har detta fall inte blivit omnämnt förut på nätet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply