“Dejemannen” och mordet på Lena Zackariasson, Deje, 1972.

21 åriga Lena Zackariasson, född den 5 oktober 1951, var i oktober 1972 boende i en enrumslägenhet på Ulvsbygatan 21A i stadsdelen Norrstrand i Karlstad.

Hennes mor, som bodde i Göteborg,  hade hört av sin dotter för sista gången den 16 oktober. Mor och dotter brukade ringa varandra så gott som dagligen. Under dessa tre dagar så hade modern ringt henne gång på gång utan att erhålla svar. När polisen tog sig in i hennes välstädade lägenhet var den tom. Hennes dagbok hittades där, vilken kom att bli mycket intressant i den fortsatta utredningen. I denna återkom ett mansnamn med jämna mellanrum, L.L.

Vid förhör med Lenas syster framkom det att den blivande barnafadern till Lenas barn var just denne L.L.

Den 19 oktober 1972 anmälde modern dottern försvunnen till polisen i Karlstad.

Det var i stadsdelen Norrstrand som alla spår efter Lena upphörde. Den sista kända vittnesiaktagelsen var på kvällen den 16 oktober. Hon hade då umgåtts med några kamrater. Vid klockan 23.00-tiden hade Lena tagit sin bil och åkt hem.

Den 20 oktober hittade en person en pennhammare som låg på marken i närheten av några granar på soptippen i Deje . Denna pennhammare kom att hamna hos polisen. Efter undersökning av den, så kunde det konstateras att blodet på hammaren var av samma blodgrupp som den försvunnas.

Den 29 oktober 1972 hittades hennes döda kropp av en grävmaskinist.  Fyndplatsen var på samma soptipp där hammaren hade hittats.

Undersökningen visade att hon hade bragts om livet genom en serie hårda slag i huvudet med ett trubbigt föremål.

Den förut misstänkte L.L. bodde i närheten av tippen och kom att anhållas som misstänkt för mord.

Den 22 mars 1974 erhöll L.L. sin dom. Internering med en minsta tid för anstaltsvård på 10 år. Domen överklagades till hovrätten. Här kom han att frikännas helt.

Lena Zachariasson kom säkerligen att mördas sent på kvällen den 16 oktober eller under natten mot den 17. Morddatumet har här blivit satt till det datum då hennes kamrater såg henne för sista gången – den 16 oktober 1972.

Den misstänkte L.L. kom att få ett flertal öknamn. “Lenamannen”, “Dejemannen”  och “Blomsterkungen från Mårbacka”.

Nyhets- och bildlänkar:

http://www.nwt.se/karlstad/article980837.ece

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lenamordet

 

 

Leave a Reply