Mordet på Olof Thrygg, Åsbro, 1954.

44 årige ungkarlen och bokhandlaren Sven Olof Emanuel Thrygg kom att mördas natten lördagen den 5 juni mot den 6 juni 1954.
Detta kom att ske i hans sommarvilla Estabo som låg på en höjd i Åsbro. Efter mordet brann villan ner förutom skorstensmuren. Bokhandlaren kallades därför för “Olle på Höjden”. Helgerna tyckte han om att vistas i denna ganska isolerade sportstuga.
Thrygg ägde var innehavare av en bokhandel utmed stora genomfartsvägen i Pålsboda. Rörelsen visade sig vara mycket lönsam. Han bodde i Kumla tillsammans med sin mor.
Det var känt i trakten att han ofta bjöd hem unga män och visade dem alla en häpnadsväckande generositet. En del kände också till att bokhandlaren brukade annonsera efter “sällskap”. Grannarna i Åsbro märkte att han ofta fick besök av okända yngre män.
Lördagen den 5 juni kommer Thrygg i taxi till Estabo kl. 16.30. Han verkade vara på gott humör. Kl. 17.00 var han och hämtade vatten. Ca kl. 20.00 var han och hälsade på två systrar som också hade sommarnöje där. Vid 22.00-tiden lämnade han systrarna och gick hem till sitt. Han nämnde för dem att han väntade besök under kvällen.
Grannar till Estabo hade sett att lyset var tänt vid midnatt och vid 02.00-tiden.
En 12 årig pojke som cyklade omkring och sålde tidningar och kom vid 11.00-tiden den 6 juni till Thryggs sommarvilla. Ut kommer då en man i vit skrynklig skjorta och bruna byxor, med okammat rufsigt hår och köper en tidning av honom.
När man visar foton på Thrygg blir pojken ännu säkrare på att det var Thrygg han såg.
Vid 14.00-tiden den 6 juni blir de första eldslågorna från Estabo synliga. Thryggs väckarklocka har stannat på kl. 13.53 på grund av värmen. Den mördade var död före branden.
Mordet på Thrygg kom att ske någonstans mellan kl. 11.00 och 13.30. Har emellertid den 12 årige tidningsförsäljaren misstagit sig kan mordet ha skett när som helst under natten till söndagen.
Mordet i Åsbro 1954 kom att tillhöra ett av de mest svårutredda i den svenska statspolisens historia.
Fallet förblev ouppklarat.
Nyhets- och bildlänk:

Leave a Reply