Försvunnen hittades död efter sex år, Birger Larsson, Arvika, 1945.

33 årige jordbruksarbetaren Birger Artur Larsson kom att försvinna på söndagkvällen den 8 juli 1945 strax efter klockan 23.15.

Tåget som han kom med från Årjäng ankom prick kl. 23.15 Arvika järnvägsstation. Ute på Järnvägsgatan får han plötsligt bråttom och börjar halvspringa i riktning västerut mot stadsdelen Haga i Arvika.

Sedan dess var det ingen som kom att se 33 åringen – förutom mördaren/mördarna.

Birger Larsson var född den 11 augusti 1911 i Stora Kils församling. Hans stora intresse var att besöka olika travbanor, företrädesvis Årjäng och Färjestad i Karlstad men även på andra håll. Naturligtvis var det totospelet som lockade. Samtidigt fick han då tillfälle att träffa kortspelargängen och dra en poker med dem.

Klockan 08.10 midsommaraftonen den 23 juni 1951 stegar en skohandlare från Skönvik in på polisstationen i Arvika och berättar att han strax innan hade hittat ett lik vid Kyrkvikens strand.

Det är en skakande syn de utryckande polismännen får se. En naken kropp utan huvud, armar och ben. Runt bålen finns en svart livrem fastspänd. Vid sidan av kroppen ligger delar av en arm samt en brun skinnsko innehållande delar av en fot.

Kroppen kom att anträffas vid en villa i Skönvik intill hemmanet Dottevik i närheten av Säfflevägen. Mellan fyndplatsen och Järnvägsgatan, där han förvsvann är avståndet inte långt. Kyrkviken utgör en vik av Glafsfjorden.

Den funna kroppen hade blivit häpnadsväckande väl bevarad. Den hade blivit mumifierad. Det hade uppstått likvaxbildning samt att skelettets revben var urkalkade.

Kroppen kan inte hela tiden under dessa sex år legat i vattnet, utan till en början i sank mark. Intill där Larsson försvann låg gamla soptippen.

Det gick till sist att bevisa att denna kropp tillhörde den försvunne.

Fallet förblev ouppklarat och preskriberades 1970.

Positionsangivelsen är för fyndplatsen Kyrkviken.

Nyhets- och bildlänk:

https://www.flashback.org/t1674859

Leave a Reply